dilluns, 27 de març del 2006

Opinions: TD8 i els compromisos

Reproduïm a continuació i per la seva importància l'article d'Àlex Gutiérrez, director de Comunicació21. No cal dir que hi estem totalment d'acord i que si ho creieu convenient podeu participar en les dues campanyes anteriors: Enviament de correus electrònics a Td8 i Queixa't a l'Oficina de Defensa de l'Audiència!.
Va, un exercici d'hemeroteca. Estiu del 2003. Nota de premsa de la Generalitat sobre l'adjudicació a Emissions Digitals de Catalunya d'un flamant canal múltiplex de TDT d'abast nacional. Vejam... aquesta és bona: "Emissions Digitals de Catalunya, SA, es compromet a iniciar les emissions en el termini d’un any i 6 mesos de resultar adjudicatari de la concessió, és a dir al gener del 2005, tot i que l’adjudicatari mostra la intenció de millorar aquest compromís si l’evolució del mercat i la penetració de la nova tecnologia digital ho permeten". Bé, no només no es va avançar la posada en marxa, sinó que va patir un retard de catorze mesos (fins al març d'enguany). I es va fer una estrena per la porta petita: un sol dels quatre canals televisius adjudicats i cap publicitat dels altres tres que vindran.

Una mica més amunt també n'hi ha una que fa esbossar un somriure: "Quant a l’ús de la llengua catalana, Emissions Digitals de Catalunya, SA, es compromet a emetre en llengua catalana un 100% de la seva producció pròpia". Suposo que el gol per l'escaire deu ser que no hi ha pràcticament producció pròpia perquè la major part dels programes els signa una productora. I així, la cadena pot vendre l'espai d'Alfons Arús com un dels seus plats forts, encara que sigui en castellà perquè el realitza una productora (però no deixa de ser un encàrrec, tanmateix...). I que passin cinema en castellà, mentre la Corporació ofereix a cost zero els seus doblatges en català, també té la seva conya.

Una altra: "S’ha valorat el temps d’espais informatius i d’actualitat relacionats amb Catalunya, el compromís d’estimular, amb programes adients, la participació ciutadana en la vida política i la formació d’una opinió equilibrada dels ciutadans". Qui va redactar això ignorava que, mesos més tard, els informatius de City TV quedarien reduïts a unes píndoles de cinc minuts. Així que del compromís de "contribuir a la dinamització del sector de la producció audiovisual a Catalunya i generar un nombre significatiu de llocs de treball", millor no parlar-ne.

Entenc que arrencar la TDT està comportant un esforç i que convé no collar els operadors en excés davant d'un període en el qual hauran d'invertir prou abans de recollir algun fruit. Però poca legitimitat tindrà el concurs de TDT local si els seus guanyadors tenen butlles papals com les que ha gaudit CityTV/TD8. Entenc que el CAC hauria de pronunciar-se.

7 comentaris:

Un indígena ha dit...

Tot això tenint en compte que fora del Principat ni Td8 ni res. Quan hi hagi l'apagada analògica, quin panorama televisiu tindrem als Països Catalans? Una vergonya.

Anònim ha dit...

El que hi faltaria en aquesta tele, és un bon programa de música en català.

StockdesoTV
http://stocktv.bloc.cat

Anònim ha dit...

Totalment d'acord amb l'article. El cas de td8 és una autèntica vergonya.
El CAC, la Generalitat o qui sigui l'hauria de sancionar durament i si to t i així no compleix la normativa treure-li al concesió.
Quina vergaonya que el Pujol atorgués la concesió de 4 canals nacinals de TDT al amics de CiU i a sobre facin quasi tota la programació en castellà. Patètic.

A més del tema que quasi tota la programació és en castellà quan en teoria hauria de ser tot en català també hi ha el tema de la cobertura en TDT. A dia d'avui a Sabadell encara no est pot veure TD8 en TDT i en teoria ja hauria de fer anys que s'hauria de veure a tot Catalunya (no només td8 sinó els 4 canals del grup, els 3 encara no existeixen). De fet a la provincia de Barcelona només s'agafa a Barcelona ciutat.

Jo no l'agafo, però si no canvien la programació tampoc la miraria, la llàstima és que de 24 canals que s'agafen al Vallès Occidental només hi ha els 4 de TVC en català.

Anònim ha dit...

De qui és Td8? del grup Godó, potser?. De la burgesia catalana? La que ha manat sempre, goberni qui goberni?. Amb minyona i socis d'un club de tenis? sius plau, que voleu?

Anònim ha dit...

Potser la contractació de Josep Puigbó com a coordinador d'informatius de Td8 significa que venen canvis. Qui sap.

Televisió en Català ha dit...

Anonymous, pots confirmar la contractació de Josep Puigbó com a coordinador d'informatius de Td8?

Anònim ha dit...

A la Vanguardia d'ahir dijous 5 d'octubre sortia la contractació de Josep Puigbo. També trobaràs la notícia a www.comunicacio21.cat d'avui divendres. De moment conduirà un programa centrat en debats sobre la política catalana i l'entrevista als candidats a la presidència de la Generalitat. També conduïra un programa durant la nit electoral. Però no se sap si farà més coses després.